Google gaat mobile-friendly sites voorrang geven

Vanaf 21 april 2015 wordt ‘mobile-friendliness’ zwaarder meegewogen in Google’s (mobiele) zoekresultaten. Hier zijn logische redenen voor; ik geef er je drie:

  1. er wordt vandaag meer op mobiele apparaten dan op desktops gezocht
  2. mobile heeft een cruciale rol gekregen in consumentengedrag
  3. Google wordt (soms onterecht) beschuldigt van slechte mobile websites.

Meer mobiele zoekopdrachten dan desktop

Uit verschillende onderzoeken is te concluderen dat het aantal mobile searches in 2015 groter gaat worden dan desktop zoekopdrachten. Dit is onder andere terug te vinden in een rapport wat BIA Kelsey hierover heeft gepresenteerd.

zoekopdrachten2015-mobile-desktop

Wat een interessante ontwikkeling is, is dat de zoekopdrachten die via een desktop gebeuren slechts licht dalen. Dat betekend dat de mobiele zoekopdrachten voor het grootste deel extra searches zijn. Dit kan door het consumentengedrag verklaarbaar zijn.

Google oorzaak van slechte mobiele websites?

Een belangrijke reden van Google om ‘mobile friendly’ websites voor te gaan geven is dat gebruikers Google er op afrekenen als sites niet goed werken op smartphones of tablets. Wanneer een Google-gebruiker via een mobiel apparaat aan het zoeken is en de zoekresultaten werken niet goed op het mobiele apparaat, dan ervaart de Google-gebruiker dit als een slechte zoekervaring. En snel krijgt Google hier (onterecht) de schuld van.
Dit is dan ook de reden dat Google wilt dat webmasters er voor zorgen dat hun websites ‘mobile friendly’ zijn.

Wat moet ik doen?

Wanneer je beschikt over een eigen website of webshop én je maakt gebruikt van Google Webmaster Tools, dan heb je de afgelopen maanden meerdere berichten over deze belangrijke wijziging bij Google ontvangen. Wanneer jouw site of shop niet ‘mobile friendly’ is, dan heb je zelfs al een bericht ontvangen waarin Google dit heeft vastgesteld. Omdat dit zo belangrijk is voor Google heeft de zoekreus er zelfs een campagne voor gemaakt: #MobileMadness: Google wilt gewoon dat je site of shop goed werkt op mobile devices!

Je kunt zelf testen of jouw website voldoet aan de eisen die Google stelt aan sites en shops. Vul hieronder de url van jouw website of webshop in en test of je door de Google-Mobile-friendly test komt.

Wanneer dit niet het geval is kun je bij Google een hele handige handleiding raadplegen of neem contact op met jouw webmaster / webdeveloper.

[advanced_iframe securitykey=”fbacc6fec3819d84dec9bac3f0263a1d374de38forder4″ use_shortcode_attributes_only=”false” src=”https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/” width=”1000″ height=”1400″ scrolling=”no” show_part_of_iframe=”true” show_part_of_iframe_x=”0″ show_part_of_iframe_y=”150″ show_part_of_iframe_width=”990″ show_part_of_iframe_height=”1100″ name=”iframe3″ ]