Verbeter je positie in de zoekmachine met SSL-certifcaat

Google heeft enige tijd geleden een extra factor toegevoegd wat de ranking of positionering bepaald van jouw website in haar zoekmachine: de SSL of HTTPS factor. Aanvankelijk werd het als een kleine Google update aangekondigd, maar het blijkt uit statistieken dan websites met een beveiligde verbinding een betere positie krijgen dan onbeveiligde, ‘normale’ websites. 

Wat is SSL of HTTPS?

Een beveiligde verbinding naar je website krijg je door een SSL certificaat te installeren op je webserver. Dit certificaat zorgt er mede voor dat de ingevoerde gegevens veilig worden opgeslagen en verstuurd via internet. Als je in de adresbalk van je browser kijkt en hier een groen slot zie staan, dan weet je of de website een certificaat heeft.

Er zijn verschillende https-beveiligingen:

  • basis-SSL domein validatie
  • organisatie SSL
  • uitgebreide SSL (meest uitgebreide beveiliging met naam vermelding in de browser)
Uitgebreid SSL certificaat
Met een uitgebreid SSL certificaat wordt ook de naam van uw organisatie getoond in de adresbalk van de browser.

De prijzen variëren tussen € 50,00 (voor een basis-SSL) en € 900,00 (voor de uitgebreide SSL certificaat), afhankelijk van de gewenste uitgever. Echter is er al een uitgebreid SSL certificaat uitgegeven door GeoTrust voor € 169,00 waar ook de naam van de organisatie zichtbaar wordt.

 

Heb ik nu een SSL certificaat nodig?

De meningen bij verschillende SEO-specialisten en Google medewerkers lopen uiteen. De een zegt dat deze rankings-factor nog niet veel invloed heeft, de ander vindt het een ‘must’.

Echter zijn er toch al wel merkbare verschillen vast te stellen voor websites die worden bezocht met een https-verbinding. De https-factor lijkt dus toch invloed te hebben op SEO. Wanneer je dit doortrekt met Google’s visie op veilige en betrouwbare content, dan is het vanzelfsprekend dat ze websites met een SSL certificaat een hogere positie gaan geven.

Steeds meer (grote) bedrijven nemen het voortouw en hebben hun diensten achter een SSL certificaat gezet. Websites en webwinkels die volledig over een HTTPS verbinding lopen (een SSL certificaat gebruiken), zullen door de zoekmachine Google worden beloond en hoger in de zoekresultaten terecht komen. Naast een technisch goed werkende website, relevante content, populariteit, zal dus ook het beveiligingsniveau van de website bepalend zijn voor hoe goed een website gevonden zal worden.

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom is dit een goed moment om websites en diensten nader te bekijken en uit te rusten met een SSL certificaat. De zoekgigant raadt websitebeheerders aan om de sterkste encryptie toe te passen, namelijk 2048 bits. Des te hoger, des te beter de beveiliging van de website.

Kortom, waarom SSL?

  • gegevens kunnen niet afgeluisterd worden
  • de gebruiker kan zien met wie ze zaken doet (Uitgebreid SSL)
  • verhoogd vertrouwen bij de gebruiker
  • omzetgroei
  • betere positie in de zoekmachine van Google