Nog geen webshop voor 6 op de 10 Vlaamse handelaars

Vandaag doen net geen vier op de tien handelaars in Vlaanderen aan e-commerce, dat betekend dat zes op de tien handelaars nog geen webshop heeft. Van wie vooralsnog aan de zijlijn blijft staan, denken ruim vier op de tien dat hun aanbod niet geschikt is om online te verkopen.

Ietsje meer dan vorig jaar

Vandaag beschikken nauwelijks vier op de tien Vlaamse handelaars over een webshop. Dat cijfer stuurde ondernemersorganisatie Unizo 30 november de wereld in bij de start van de jaarlijkse Vlaamse E-Commerce Xpo in Kortrijk Xpo.

Vier op de tien, dat zijn er al wel meer dan vorig jaar, toen het over amper drie op de tien handelaars ging. “Maar het blijft te weinig”, zei Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “De consument zoekt online en koopt online. Wie niet online is, bestaat niet. Als ondernemer kan je je het gewoon nauwelijks nog permitteren om niet online aanwezig te zijn.”

Naar verklaringen waarom zes op de tien Vlaamse handelaars nog altijd niet online verkopen, is het niet ver zoeken: “Gebrek aan tijd of kennis en de grote online prijsconcurrentie zijn belangrijke drempels”, klinkt het bij de ondernemersorganisatie. Al denken ruim 4 op de 10 handelaars ook nog altijd dat hun aanbod niet geschikt is voor online verkoop. “Het zal niet altijd evident zijn. Maar je moet bekijken wat de mogelijkheden zijn. En als die er zijn, dan moet je die grijpen”, aldus Van Eetvelt.

Al stelt de Unizo-topman meteen ook gerust: “Hoewel e-commerce aan belang wint, zal de fysieke winkel niet verdwijnen. Mensen zullen altijd willen blijven voelen, ruiken en betasten. De beleving die je in een fysieke winkel krijgt, krijg je niet online. Maar dan moet je wel het verschil zien te maken.”

Nog geen webshop? Geen nood!

NILMEDIA ontwikkelt webshops voor de meest uiteenlopende sectoren. Wij ontwikkelen op het ‘leading’ Magento platform waardoor er erg veel aansluitingen zijn naar verschillende payment providers, vracht/pakket vervoerders en andere systemen waarmee uw webshop zou moeten communiceren (erp, crm, andere marktplaatsen als bol.com of Amazon,…). Neem nog vandaag contact voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: RetailDetail