Gaat Google uw website bestraffen zonder SSL certificaat?

U heeft het zelf ook wellicht al opgemerkt: steeds meer websites (voor webshop is het al langer een ‘must’) gebruiken het https protocol. Het is herkenbaar aan het bekende groene slotje voor het adres in de browser url balk. Google stimuleert dit door een hogere SEO ranking maar ook grote partijen als Wikipedia en Mozilla zijn overgestapt naar https.

Chrome warning non-secure websiteEchter gaat Google een stapje verder: vanaf Januari 2017 gaan zij in hun browser Chrome waarschuwen als een website niet een SSL certificaat heeft.

Wilt u als ‘onveilig’ getoond worden?

Google wil bezoekers duidelijker laten zien of een website bezocht wordt via een beveiligde verbinding. Het uitgangspunt hierbij is dat https:// niet alleen door webshops en banken gebruikt zou moeten worden, maar door álle websites. Ook als het alleen gaat om een eenvoudig contactformulier, inlogmogelijkheid of inschrijfformulier.

SSL, https en zoekmachines

nilmedia-sslAl een geruime tijd worden website eigenaren beloond voor het gebruik van HTTPS met een hogere positie in de zoekresultaten. Door het gebruik van een SSL certificaat op de hele website telt dit namelijk mee als een rankingfactor voor de organische zoekresultaten in de Google zoekmachine. Op dit moment is de invloed nu nog beperkt, maar het is wachten op het moment dat het belang gaat toenemen.

 

Waarom neemt Google de voortrekkersrol in https?

Google neemt, net zoals vele andere grote partijen, het beveiligen van alle online diensten hoog op. Een van de redenen is uiteindelijk een volledig versleuteld internet voor zoveel mogelijk privacy en veiligheid voor internetgebruikers. Ze gebruiken de hashtag #movingtoHTTPS erg graag zelf over. Er is zelfs een lijst van het gebruik van HTTPS door populaire websites, om hen te stimuleren ook over te stappen op HTTPS. Volgens Google zijn het afgelopen jaar 12 van de 100 top websites inmiddels standaard beveiligd.

Neem geen risico op ranking verlies en credibility.

Is jouw website of webshop nog niet op https? Neem dan contact met ons op. We informeren je graag over de verschillende type SSL certificaten en installatie.