Content marketing

Waarom zou u aandacht moeten besteden aan content marketing? En hoe pakt u dat best aan?

Vaak kom ik websites tegen die er prachtig uitzien, maar als het er echt op neerkomt niet veel resultaat behalen. Dit kan aan verschillende zaken liggen. Vaak is de site niet goed vindbaar in Google. Omdat er bitter weinig inhoud op staat van dewelke Google vindt dat het nuttig is die als link op de 1e resultatenpagina te tonen. En dat is de plek waar u wil staan, toch?

Content marketing aan de hand van eigen medewerkers

In de meeste ondernemingen gaat men er – onterecht – van uit dat dit wel in orde komt. Het bureau of de developer die de site moet maken zorgt voor een aantal vaste pagina’s en vertelt de klant, de eigenaar van de site, dat er ook een voorziening is voor een blog. In theorie raakt zo’n vlot gemakkelijk gevuld. U vraagt aan elk van uw medewerkers 1 keer per week een tekstje te schrijven. Aan de hand van het aantal medewerkers in uw organisatie weet u zo hoe vaak u iets nieuws op uw site kan plaatsen.

Als uw bedrijf bijvoorbeeld 12 medewerkers telt, dan kan u in theorie bijna 2 keer per dag iets plaatsen. Zelfs als elk van hen slechts 1 keer per maand iets bijdraagt, dan heeft u nog materiaal voor zo’n 3 posts per week. Mooi zo.

MAAR, in de praktijk gebeurt dit gewoonweg niet. Omdat sommigen niet goed schrijven, er geen tijd voor hebben, de gewoonte – als ze al opgepikt wordt – snel een stille dood sterft enz…

Dan kom je sites tegen met een blog of een evenementenpagina waarop het laatste nieuws al 20 maanden oud is (autenthiek:  onlangs bij een grote klant meegemaakt).

content marketing
Van een belangrijke site gehaald in mei 2016 als het meest recente event.

Vergeet dat dus, tenzij u in een mediabedrijf werkt met een heuse redactie.

Nog een nadeel van interne content marketing

Inhoud op uw site richt zich tot 2 verschillende ‘lezers’. Het echte lezerspubliek, de mensen die u wil bereiken, die u wil verleiden en overtuigen uw klant te worden. Maar tegelijk ook de zoekmachines zoals Google. Want de top 3 resultaten op de 1e resultatenpagina van Google gaan lopen met zo ongeveer 66% van alle clicks (u weet toch ook hoe u zich gedraagt als u via Google zoekt, niet?). Schrijven in functie van de vindbaarheid op Google is een onderdeel van hetgeen men Search Engine Optimization (SEO) noemt.

boekenUw team kan leren SEO gericht te schrijven. Zo net heb ik even zelf gegoogelt naar ‘SEO boeken’ en kreeg ik 420.000 resultaten voorgeschoteld. Als ik op Amazon.com als zoekwoord ‘SEO’ ingeef, dan verschijnen er meer dan 30.000 boeken. Good luck.

Content marketing is een beetje een kunst

Als boeiend schrijven voor velen al hele toer is, dan is SEO gericht schrijven, zonder de ‘echte’ lezer te zien afhalen, al helemaal een kunstvorm. Een kunstvorm met een commercieel doel weliswaar.

content marketingHet is weinigen gegeven ‘goed’ te schrijven. Het is nog minder mensen gegeven dit doelgericht te doen en nog veel minder mensen hebben ook nog eens de capaciteit om, naast uw potentiële klant, Google te behagen.

Bij Nilmedia werken we hiervoor met de mensen van Clixreclame. Omdat we keer op keer ervaren dat zij content marketing echt onder de knie hebben.

Hoe pakken zij dit aan en waarom werkt het? Welke stappen doorlopen ze?

  • Kennis maken met u en uw bedrijf
  • Uw doel goed begrijpen en uw markt, concurrentie en doelgroep leren kennen.
  • U gericht interviewen om ‘verhalen’ en informatie te vergaren.
  • Een ‘tone-of-voice’ of stijl bepalen die overeenstemt met de raakpunten tussen uw bedrijf en haar doelgroep.
  • Opzoeken welke zoekwoorden en zoekwoordcombinaties van tel zijn voor u.
  • Nagaan wie er nu goed scoort op deze zoektermen en analyseren hoe dit komt.
  • Op basis hiervan bepalen welke onderwerpen aangesneden worden en op welke manier dit moet.
  • Met u nadenken of er, naast tekst, opportuniteiten zijn inzake inzetten van video.
  • U ideeën aanbrengen om op een eenvoudige manier extra inhoud te vergaren (vanwege uw klanten en medewerkers bijvoorbeeld)
  • Inhoud produceren, ze plaatsen en dan bijhouden met welke teksten de gewenste resultaten al dan niet behaald worden.
  • Op basis hiervan complementaire inhoud aanmaken.

Goede content marketing leidt tot extra omzet

De logica hierachter is zo eenvoudig als maar kan. Hoe meer mensen ‘gratis’ (via de resultatenpagina van Google) uw site vinden en bezoeken, hoe meer kansen u heeft klanten te werven en te verkopen. Dat is zo klaar als een klontje.

Content marketing is uiteraard niet hetzelfde als reclameteksten. In die zin dat de allereerste functie van deze inhoud is vragen van uw potentiële klanten te beantwoorden. Google heeft een erg eenvoudige filosofie. Mensen gebruiken Google om een antwoord te vinden op een vraag die ze zich stellen. Als u zorgt dat u, in de ogen van Google, bij de allerbeste antwoorden hoort voor de vragen die er toe doen… dan staat u bovenaan in Google. Zo eenvoudig kan content marketing zijn.